Tiramisu |
We find most people prefer freshly whipped cream over mascarpone, as it is not as rich to enjoy. This dessert is best made the day prior, as all the flavours need time to combine. for a stunning dessert, this is best served in a glass bowl or dish to appreciate seeing all the layers.
½ cup cocoa
½ cup drinking chocolate
½ cup icing sugar
3 tablespoons instant coffee
3 cups warm water
4 tablespoons marsala or coffee liqueur
600ml thickened cream, lightly
whipped
1 large packet of sponge fingers
(savoiardi)
cocoa, for dusting
Sift cocoa, drinking chocolate and icing sugar together in a
shallow dish. Add coffee and warm water gradually, stirring to remove all
lumps.
Divide biscuits into 3. Dip one-third of the biscuits into
the coffee mixture to cover the base of a large glass serving dish. Make sure the biscuits are really wet and full of liquid, and really soft to touch. Cover the
biscuits with one-third of the cream.
Repeat layers 2 times, ending with the cream. Cover with
plastic wrap and refrigerate for at least 2 hours. Dust generously with cocoa
and serve.
Serves 6.
Layering the soaked sponge fingers in glass bowl |
Spooning cream over sponge fingers |
Sprinkling cocoa on the Tiramisu |
heading out to a party |
Tiramisu
Le tiramisu, qui veut dire « console-moi »
en italien, est un dessert à base de biscuits à la cuillère et de crème ou de
mascarpone.
Il semblerait que la plupart de gens
préfèrent utiliser de la crème battue, moins lourde que le mascarpone. Il vaut
mieux préparer ce dessert la veille, pour laisser à toutes les saveurs le temps
de se mélanger. Nous vous conseillons de
le servir dans un bol ou dans un plat en verre pour mettre en valeur les
différentes couches.
½
tasse de cacao
½
tasse de chocolat en poudre
½
tasse de sucre glace
3
cuillères à soupe de café instantané
3
tasses d’eau chaude
4
cuillères à soupe de Marsala ou liqueur de café
600ml
de crème épaisse légèrement battue
1
grand paquet de biscuits à la cuillère (Savoiardi)
Du
cacao en poudre
Tamisez
ensemble dans un plat peu profond le cacao, le chocolat en poudre et le sucre
glace. Incorporez graduellement le café et l’eau chaude en remuant bien pour
éliminer tous les grumeaux.
Coupez les biscuits en 3 et trempez un
tiers des morceaux dans le mélange à base de café pour tapisser le fond d’un
grand plat en verre. Assurez-vous que les biscuits sont vraiment mous et imbibés
de liquide. Recouvrez les biscuits d’un tiers de la crème.
Répétez cette alternance entre crème et
biscuits 2 fois en terminant par une couche de crème. Recouvrez d’un film
plastique et réfrigérez au moins 2 heures. Saupoudrez généreusement de cacao et
servez.
Pour 6 personnes.
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